Holistische coach

Hormonen zijn chemische boodschappers die veel van onze lichaamsprocessen regelen. Zij worden in één orgaan geproduceerd en in de bloedbaan vrijgegeven om een ander orgaan of een verder gelegen doelweefsel te stimuleren. Naast de productie en afgifte kunnen hormonen veranderingen ondergaan tijdens hun passage door het bloed of andere vloeistoffen buiten de klier. Dergelijke wijzigingen zijn onder meer vereniging met een intermediaire stof (b.v. eiwit) of enzymatische modificatie (b.v. glycosylering). Hormonen hebben talrijke functies in het menselijk lichaam, van groei en ontwikkeling tot voortplanting en stressrespons. Het artikel geeft ook een overzicht van soorten hormonen, waaronder endocriene, cytokinen en paracrinen.

 

Wat is het verschil tussen hormonen en neurotransmitters?

Een hormoon is een chemische stof die door een orgaan of een klier wordt geproduceerd en in het bloed terechtkomt om op een ander orgaan of weefsel in te werken. Neurotransmitters daarentegen zijn chemische stoffen die door neuronen worden afgegeven en inwerken op andere neuronen of spieren, klieren of andere organen. Hormonen en neurotransmitters hebben vaak een vergelijkbare chemische structuur, maar de bron van de chemische stof, de plaats waar deze vrijkomt en het doelwit van de chemische stof zijn verschillend. Terwijl hormonen door klieren worden afgescheiden en naar ver weg gelegen organen gaan, komen neurotransmitters vrij uit neuronen en leggen zij korte afstanden af om met andere neuronen of spieren te communiceren.

 

Soorten hormonen

Endocriene klieren scheiden hormonen af in het bloed om weefsels te beïnvloeden die ver weg liggen. Voorbeelden zijn de hypofyse, de schildklier, de bijnierschors en de geslachtsklieren. Vaak worden de hormonen door eiwitten in het bloed getransporteerd. Baarmoedercytotecsten zoals humaan choriongonadotrofine en progesteron, en prolactine zijn voorbeelden van hormonen die door de endocriene klieren worden afgescheiden en door eiwitten worden getransporteerd, terwijl het hormoon insuline, geproduceerd door de eilandjescellen van de alvleesklier, een voorbeeld is van een endocrien hormoon zonder een intermediair eiwit. Exocriene klieren geven hun producten af in kanalen of andere ruimten buiten het lichaam. Sommige van hun producten kunnen echter in de bloedbaan terechtkomen, waar zij verre doelweefsels kunnen beïnvloeden. Zo scheiden zweetklieren water en elektrolyten af die in het bloed terechtkomen en de bloeddrukregeling kunnen beïnvloeden.

 

Endocriene en exocriene klieren

Endocriene klieren scheiden hormonen direct in het bloed af. Exocriene klieren daarentegen scheiden hun producten af in kanalen of andere ruimten buiten het lichaam, waar sommige van hun producten in de bloedbaan terecht kunnen komen. Zweetklieren scheiden bijvoorbeeld water en elektrolyten af die in het bloed terechtkomen en de bloeddrukregeling kunnen beïnvloeden.

 

Laatste woorden: Ter afsluiting…

Hormonen zijn chemische boodschappers die veel van onze lichaamsprocessen regelen. Ze worden in één orgaan geproduceerd en in de bloedbaan vrijgegeven om een ander orgaan of een verder weg gelegen doelweefsel te stimuleren. Het artikel geeft ook een overzicht van soorten hormonen, waaronder endocriene, cytokinen, en paracrinen. Hormonen hebben talrijke functies in het menselijk lichaam, van groei en ontwikkeling tot voortplanting en stressrespons. Het is belangrijk om meer te leren over deze hormonen in onze lichamen. De laatste eeuw zien we gelukkig veel holistische professionals die mensen helpen bij het reguleren van hun hormonen op een verantwoorde manier.