In de loop der jaren heeft Houten verschillende interpretaties gegeven van de verschillende termen die met burn-out te maken hebben. De doelstellingen van mijn werk met cliënten als psychotherapeut en de verschillen tussen hen vereisen een verduidelijking van de term, een globale definitie. Ik beperk me met opzet tot deze term om aan te sluiten bij de definitie als burn-out zoals ik die toepas op overenthousiaste cliënten en cliënten met een hoge eis van dienstverlening.

Een burn-out is een gevoel van voortdurende vermoeidheid of zozeer dat je lichamelijke energie uitgeput is. Het is geen geval van burn-out waarbij iemand emotioneel en mentaal uitgeput is. Het kan vergelijkbaar zijn met een hartaanval. Vaak gaat een burn-out gepaard met een verslechtering van je eigen lichamelijke processen.

Als burn-out herhaaldelijk toeslaat en niet wordt opgelost, kan dit leiden tot een ernstige lichamelijke ziekte of een verstoring van het energetisch evenwicht. Je kunt steeds kwetsbaarder worden voor uitputting en ziekte, vooral hartkwalen en hoge bloeddruk.

Tot nu toe heeft al het burnout-werk dat ik in Houten met mijn cliënten via ons Executive Coaching-kader heb behandeld, plaatsgevonden in een lokale context. De focus van dit artikel ligt op het kunnen werken met deze burn-out wanneer je in staat bent geweest om het lokaal te isoleren. Het proces van burn-out is voor elk individu uniek en komt in verschillende stadia binnen. Daarom is het niet mogelijk om in detail te bespreken of je te vertellen hoe je met elke ervaring afzonderlijk moet omgaan. Dit document schetst een beeld van het proces.

Fysiologisch heeft de burn out-ervaring veel weg van het begin van een hartaanval; het is een zeer stressvolle en potentieel levensbedreigende ziekte. De symptomen manifesteren zich in de kleding, het fysieke uithoudingsvermogen en de gedachte om met een hartaanval naar bed te gaan. In een burn-out situatie zal je lichaam en het grootste deel van je gedachten en energie in de veronachtzamingsmodus staan.

Wanneer zich een hartaanval voordoet, zijn de hele geest en het lichaam gericht op één richting, een alternatieve bestemming van fysieke instorting. Dit fenomeen is te wijten aan het feit dat de geest en het lichaam in tegengestelde richtingen trekken. De gedachten aan herstel zijn minimaal in vergelijking met die aan de oorsprong van de hartaanval.

We kunnen concluderen dat burn-out een gevolg is van de mentale toestand van ons wezen dat niet volledig in overeenstemming is met onze oorspronkelijke bedoeling. De gevolgen van een burn-out zijn niet alleen lichamelijk. Het is onze fysiologie die ons zou moeten bezighouden in het geval we besluiten om burn-out te coachen.

De gevolgen van overwerktheid, stress, uitputting en emotionele uitputting kunnen heel duidelijk te zien zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Als psychotherapeut is mijn ervaring dat het grootste probleem bij burn-out de volledige uitputting is in combinatie met ons onvermogen om de echte oorzaak te identificeren en onze oorspronkelijke bedoeling niet duidelijk voor ogen te hebben.

Ik stel voor dat om een burn-out volledig te kunnen ervaren wanneer je een hoog niveau van stress en emotionele uitputting hebt bereikt, het belangrijk is om een duidelijk beeld te hebben van de oorspronkelijke bedoeling die je herstel ondersteunt.

De oorspronkelijke intentie samen met je geschenk aan de wereld (je geschenk aan anderen) kan je de oorspronkelijke motivatie en vastberadenheid geven om alles aan te trekken wat je nodig hebt om voorbij de initiële burn-out te lanceren.

Het identificeren van de oorspronkelijke intentie samen met de gave is het beginpunt in ons proces van heling. We beginnen ons te verbinden met de universele intentie en synchroniseren onze eigen intentie. We beginnen onze intentie te verduidelijken en te helen door de verschuivingen in onze oorspronkelijke intentie. Dit is onze basis om te verschijnen, te helen, te ondernemen en ons ware zelf te worden. Dit proces kan worden toegepast op ons leven, onze familie en onze zakelijke inspanningen, waardoor we ons kunnen verbinden met onze inherente relatie met het universum. Zodra deze relatie is geïdentificeerd en gevoed, kan ons bedrijf floreren en is ons “ego” in staat te ontspannen in een comfortzone van mentorschap en ondersteuning.

 

Lees meer…

Hypnotherapie Utrecht